Hoe ga jij jezelf beter voelen, zoals ik in San Francisco?

Hoe ga jij jezelf beter voelen?

Ik ben net terug uit de States, om precies te zijn uit San Francisco. Ik heb er heel veel gezien en gedaan. Wat zijn de mensen vriendelijk en vrolijk! Hoe komt dat?

Het klimaat is heerlijk. Niet bijzonder warm, maar het vriest ook niet. Omdat het aan de zee ligt heb je hier bijna altijd een koele wind. Er staan prachtige Palmbomen, dat geeft je een heerlijk vakantiegevoel. Maar wat denk ik heel belangrijk is, er heerst hier enorm veel creativiteit en heel veel kleur. De energie spat ervan af. Aan alle kanten!

De etalages zijn mooi, in de supermarkt ziet het er prachtig uit. De groenten en fruit liggen geordend op kleur en maat. Er wordt op van alles geschilderd op reclameborden, op loze schuttingen, op huizen, maar ook op hoge appartementen. Zelfs bij de Mac Donalds. Alles is kleurrijk. De mensen zijn enorm trots op alles. Het werkt gewoon héél aanstekelijk. In deze creativiteit is het haast onmogelijk om alleen maar toe te kijken. Je moet gewoon meedoen!

Ik ben er nog meer dan voorheen van overtuigd dat als je in een fijne omgeving woont en werkt je jezelf veel prettiger voelt. Je krijgt veel meer energie en er komt veel meer tot stand. Geweldig toch!

En thuis had ik al gezegd, ik ga schilderen in San Francisco. En dat heb ik gedaan!

Of zoals de Amerikanen zeggen. You did it! Een mooie belevenis hoe dit tot stand kwam, verderop meer.


Aangekomen in San Francisco ben ik gelijk in een huurauto gestapt. Toch wel de manier om ergens te komen. Alles is groter. Of je nou een thee of koffie besteld, maar ook de afstanden. Alles is groter, behalve de mensen. Heel grappig ;-).

Wel even wennen, want er zijn tig rijbanen op een rij. En het zwiert van links naar rechts en andersom. Eén ding viel gelijk op, ze zijn hier heel galant en relaxt en zeer zelfverzekerd. Overal trouwens, maar zeker in het verkeer. Ze houden veel meer afstand en laten je gemakkelijk voorgaan met het wisselen van banen. Van alle dagen die ik er heb rond gereden hebben ze hooguit een paar maal naar mij getoeterd. En dat was toen niet geheel onterecht!

Hoe vraag je een muurschildering aan?

Dat was nog wel heel spannend. In heel Francisco zijn ontzettend veel muurschilderingen, maar de wijk “Mission” daar zijn er de meesten. Een klein beetje voorwerk heb ik in Nederland gedaan. Via Facebook, via vrienden en kennissen, kwam ik terecht bij Prescita Eyes Muralists, een bedrijf waar ik zou kunnen informeren naar de mogelijkheden.

Dan loop je in zo’n wijk, waar je je ogen uit kijkt met zoveel prachtigs groots aan muurschilderingen. En dan kom ik even vragen of je ook iets mag schilderen?

Enfin ik stap dus binnen, dan vraagt een echt stoere dame achter de balie  “Hi, how are you?” en is het ijs meteen gebroken. Het geeft je het gevoel alsof je hier al jaren komt. Dus ik leg gelijk mijn plan voor. Zij stelt meteen de vraag hoeveel maanden ik hier ga verblijven. Oeps jeetje, een aantal dagen…En zij zegt: Oké, en lacht mij vriendelijk toe. Ik mag mijn portfolio laten zien en met een “Great”, “Wauw”  en “Amazing”!” en er worden nog wat meer experts bij geroepen. Zij vinden het allemaal fantastisch wat ik gemaakt heb en laat zien!

Er worden wat telefoontjes gepleegd er wordt in de computer gekeken naar de mogelijkheden. Want er is een systeem van het toewijzen van muren waar toestemming voor is van de eigenaren. En dan krijg ik uiteindelijk een briefje in mijn hand met een plaats, naam en telefoonnummer. De dame in charge achter de toonbank zegt: Go ahead, and make your phone-call and than you will make your Mural in San Francisco. Met andere woorden, dit is je kans en grijp die!

Ik sta dan buiten en ga naar de Cypress Alley en bel Vanessa, de naam en plaats van het briefje dat ik had gekregen. Zij gaat mij de plek toewijzen. Vanessa is een vriendin van Amanda Lynn. Geweldig, want deze Amanda Lynn is een bekende kunstenaar in San Francisco.  En ja hoor, een paar uur later sta ik daar te schilderen in de Cypress Alley in San Francisco. Enkele meters verderop staat Annabel te schilderen. En ik kan je zeggen Annabel, het was niets zonder jou!

Samen met  de muurschildering van Annabel, haar muurschildering in wording.

Ik ben er nog meer van overtuigd dan voorheen, dat als je je leefomgeving energieker maakt, jezelf ook echt beter gaat voelen!

Volgende keer vertel ik je nog veel meer over San Francisco. Ik wil veel met je delen van de energie die ik daar heb gekregen.

En ik heb namelijk nog een muurschildering gemaakt, en wat dacht je van een vloerschildering? Heel gaaf. Ik zag er één in een winkel. Dit, en nog veel meer ga ik met je delen. Stel je voor een vloerschildering, als je een vide of iets dergelijks hebt…

Ik zie het als een uitdaging om jou meer energie te geven!

 

 

 

 

 

 

8 gedachten over “Hoe ga jij jezelf beter voelen, zoals ik in San Francisco?

 1. Linda

  Wat ontzettend leuk om te lezen, Jolanda. Ik zou zeggen kunnen we niet in Nederland een beetje meer vrolijkheid brengen. Van het klimaat wordt je al niet blij, maar van kunst wel! Het zou een stuk beter worden als je overal mooie muurschilderingen aantreft. Ik heb er in Frankrijk ook gezien. Een hele mooie! Succes met alles.

  1. Jolanda Goris

   Dankjewel Linda.
   Ik heb wel vaker muurschilderingen hier en daar gezien, maar zoals in San Francisco, dat was geweldig! Niet alleen op iedere hoek van de straat, maar ook in allerlei gelegenheden. Je kunt het zo gek niet bedenken.

   Maar je hoeft er verder niet meer bang voor te zijn, want daar ga ik zeker weten verandering in brengen ;-).

   Vrolijke zonnige groet, Jolanda

 2. Paula

  Jeetje Jolanda wat een enthousiast verhaal. Je geniet als lezer gewoon helemaal mee. Leuk om je ervaringen te lezen.

  Groetjes

  Paula

  1. Jolanda Goris

   Wat fijn dat ik je mee heb kunnen nemen in mijn verhaal! San Francisco is zo geweldig ;-). Je gaat hier nog veel meer over horen.

   Leuk om weer binnenkort af te spreken!
   Vrolijke groet, Jolanda

 3. Margo Soliman-Koevoet

  Hey Jolanda,

  Wat een bijzondere ervaring, en wat een heerlijk stuk om te lezen. Zoals je het beschrijft word ik meegezogen in het geheel en ben ikzelf in gedachten voor een moment al in San Francisco beland. Lopend over de straten, bewonder ik de diverse kleurrijke kunstwerken en plots word ik bevangen door een gevoel van herkenning van wat ik aanschouw, waarvan niemand me op de hoogte hoeft te brengen, want ik herken het uit duizenden. “Dat is een kunstwerk van Jolanda Goris” schreeuw ik uit naar mijn metgezel en ik wijs naar een kleurrijke muurschildering op een krakerig oud pand welke, door de strelen van de kwast liefdevol is aangezet, omgetoverd is tot een weelderig pand waar je naar blijft kijken en blij van wordt. Ik keer terug uit mijn gedachten en beland ik weer op aarde, denk aan jou, en hoe geweldig het voor je moet zijn geweest om je dromen tot werkelijkheid te brengen. Ik stel me ook zo voor dat na deze bijzondere ervaring, bij terugkomst in Nederland, je overspoeld wordt met ontzettend veel creatieve gedachten die in je opkomen ( zo werkt dat toch met kunstenaars) en welke je het liefst per direct wil uitvoeren. Je bent euforisch en wil eigenlijk het liefst direct aan de slag. En dat doe je dan ook. Het blijft bij jou namelijk niet bij dromen. Jij maakt ze ook nog waar. De energie die jij niet alleen in persoon uitstraalt, maar zeker ook voelbaar is als men naar jouw werk kijkt , maakt jouw een kunstenaar om van te houden. Ga zo door! Ik ben trots op je zoals je weet.
  A bientot, mon artiste de peignant l’art! x

  1. Jolanda Goris

   Hi Margo!
   Jeetje, geweldig zoals jij het omschrijft! Dankjewel voor je fantastische reactie ;-). Jij voelt haast hoe ik mij voelde, toen ik aan het schilderen was.

   En weet je wat het is Margo, ik ben er na deze reis er nog meer achter gekomen dat je je dromen na moet leven. Hoe groot of klein ze ook zijn, dat maakt niet uit. Dat maakt jezelf blij en degenen om je heen. Dit is waar het om draait in het leven, héél veel plezier beleven. Voor mij een hele grote eer om dit werk en plezier te mogen doen!

   Have a great day en veel liefs Jolanda X
   P.s. Ga jij de volgende keer weer mee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *