Een reis naar de ruimte

Het Evoluon in Eindhoven

Waarschijnlijk was ik een jaar of 5 oud. Wij, mijn ouders en mijn zus, gingen samen met de auto vanuit Zundert op bezoek bij een tante in Eindhoven. Een feest was dat,  zeker als wij ’s avonds terug reden. Ik hoopte dan altijd dat het donker was, want wij kwamen dan langs het Evoluon gereden op weg naar huis. Het was toen nog paars verlicht aan de onderkant en de lampen versprongen bij de kleine ramen, van raam naar raam. Mijn moeder waarschuwde enkele minuten van tevoren, zodat ik alvast goed in de uit-kijkstand kon gaan zitten. Dat was met mijn knieën op de bank en met mijn neus tegen het raam gedrukt. Geweldig was dat! Alsof er een ufo was geland. Daarna kon ik dan heerlijk slapen en dromen over maanmannetjes ;-).

Enfin deze herinnering kreeg ik weer toen ik afgelopen maandag hoorde dat het Evoluon een Rijksmonument is geworden. Het verbaasde mij overigens dat dit nu pas gebeurd is!

Het inspireerde mij in ieder geval tot het maken van een nieuwe schets, toen ik van de week een bijzonder goed gesprek had met een bedrijf in Eindhoven met uitkijk op het Evoluon, over een mogelijke muurschildering.



Enfin. Ik zal je niet de feiten van het Evoluon, dit bijzondere gebouw, te onthouden….

De Geschiedenis van het Evoluon in Eindhoven:

Het was bedoeld als uithangbord voor de technologische vooruitgang met name die aspecten waarbij Philips betrokken was. De futuristische op een vliegende schotel gelijkende koepel is 77 meter in diameter en het beton ervan wordt door 169 kilometer  spankabel op zijn plaats gehouden.

Het door de gebouw werd in 1966 ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van Philips aan de stad Eindhoven ‘aangeboden’.

Het Evoluon is van 1966 tot 1989 als educatief technologie-museum in gebruik geweest, en trok in de jaren 60 en 70 grote bezoekersaantallen. Dit kwam mede omdat de bezoekers zelf mochten experimenteren en demonstratiemodellen konden bedienen. Dat was toen nog nieuw en vooral aantrekkelijk voor scholieren en andere jeugdigen. Veel scholen organiseerden traditioneel eenmaal per jaar een ‘reisje Evoluon’. Bovendien waren er in Nederland nog geen concurrerende techniekmusea. In de jaren 80 wel, hierdoor liepen de bezoekersaantallen naar het Evoluon elk jaar terug. De exploitatie en actualisering van de opstelling kostten veel geld en tenslotte kwam men in de rode cijfers. Ook met Philips (eigenaar van het gebouw) ging het in die jaren niet geweldig en het concern stootte bij grootscheepse reorganisaties veel onrendabele takken af. Volgens Philips werd het te kostbaar om de tentoonstellingen voldoende te actualiseren. Ondanks veel protest besloot de concern-directie, na jaren van geld toeleggen op het Evoluon, de tentoonstelling in het gebouw op te doeken en vanaf 1989 had het geen publieksfunctie meer.

Sinds de zomer 2012 wil Philips het gebouw weer voor (tijdelijke) tentoonstellingen gebruiken. In dat jaar werd de aftrap gegeven met een expositie over het menselijk brein. Daarna volgen meer evenementen.

In 2013 zal de tentoonstelling Innovatie worden gehouden.

2 gedachten over “Een reis naar de ruimte

  1. JohanJanssen

    Gisteren goed gesprek gehad met Erik Janssen, directeur van het Evoluon. We gaan kijken of er subsidiekansen zijn voor projecten die de komende tijd in het Evoluon gaan plaatsvinden. En boeiende omgeving die veel jeugdherinneringen oproept!

    1. Jolanda Goris

      Wat goed Johan!
      Er zijn eventueel nieuwe mogelijkheden voor het Evoluon, heel mooi. Heel veel succes!

      Heb je een website? Het zou leuk zijn om hiervan op de hoogte te blijven. Je hebt mij en andere lezers nieuwsgierig gemaakt!

      Vrolijke groet, Jolanda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *